top of page

Waarmee kan ik je helpen?

Fysieke balans

vanop de grond en onder het zadel met behulp van de academische rijkunst

Liberty

werken naar connectie
in vrijheid

Clicker-
training

trainen met positieve bekrachtiging (R+)

Mentale balans

zelfvertrouwen bij mens en paard

Gedrags-
problemen

ongewenst gedrag begrijpen en omvormen met behulp van R+

Herken je jezelf misschien hierin?

Loop je tegen problemen aan met je paard in training? Trekt hij zich los tijdens het longeren, wil hij de trailer niet op, ontstaan er gevaarlijke situaties of lijkt het alsof hij maar niet wil meewerken?

Ben je zelf angstig geworden? Of durf je niet buiten gaan rijden met je paard, ook al is dit je grote droom?

Voel je dat je huidige trainingsmethode misschien toch niet het resultaat heeft dat je graag zou willen en wil je graag een andere manier van trainen proberen? Ben je misschien al eens gestart met clickertraining maar kreeg je een bijterig of opdringerig paard?

Of ben je misschien op zoek naar meer connectie met je paard... een partnerschap waarin wederzijds vertrouwen en samenwerking centraal staan? Mist je paard motivatie in training? Doet hij wel wat je vraagt, maar voelt het futloos of ongeïnteresseerd? Of draait je paard zich om als hij je in de wei ziet afkomen met een halster?

Wil je graag in vrijheid leren werken? Of omschakelen naar bitloos rijden? Wil je een sterk paard dat soepel voelt en de perfecte travers uitvoert?

Met al deze dingen, en meer, help ik je graag.

Noor & kudde Finaal-4.jpg

Lesonderwerpen

​Hieronder lijst ik enkele onderwerpen op waarrond ik zowel privélessen als workshops geef. Sommige lessen kunnen ook ingeboekt worden met één van mijn eigen paarden, neem hiervoor gerust contact op. Er staan ook enkele weekendcursussen op de planning op mijn locatie. Informeer hiervoor, of kijk op de agenda.

Academisch grondwerk

Met behulp van academisch grondwerk leren we je paard zijn lichaam correct gebruiken.

 

Bijvoorbeeld; hoe houden we halt op de achterhand? Hoe activeren we de buik- en rug-, en nekspieren? Hoe leren we ons paard een goeie travers aan? ...

 

Aan de hand van oefeningen aan de longe en in de voorpositie maken we je paard soepel, sterk én leren we hem reageren op de fijnste hulpen. We gymnastiseren het paard, zodat we hem kunnen helpen om een ruiter te dragen.

lessen met eigen paard, of met één van mijn paarden

Liberty

Werken in vrijheid met je paard is tegelijkertijd één van de mooiste en moeilijkste dingen. Vaak heb je de neiging om tijdens je training mét hulpmiddelen (onbewust) te corrigeren, en dus te controleren met je teugel, zit, been, longe ...

Werken in vrijheid is terugkeren naar de essentie van jullie communicatie.

 

Zit er iets fout? Dan heb je geen hulpmiddelen om iets snel te 'fixen' en merk je vaak meteen waar het probleem zich stelt.. Zit het goed? Dan werken jullie samen, in harmonie, als één.

Met vrijheidswerk doel ik dan ook niet op de klassieke 'kunstjes', maar op tuigloos zoeken naar verbinding.

lessen met eigen paard, of met één van mijn paarden

Omgaan met angst

Net als vele ruiters, heb ik ook lang met angst geworsteld en heb ik er soms nog steeds last van. Het kan verlammend zijn en alle plezier uit je hobby halen. Vaak word je ook gepusht om over je grenzen heen te gaan, en gaat het van kwaad naar erger.
 

In mijn ogen is het beste wat je kan doen, luisteren naar je eigen grenzen, en je goed laten ondersteunen. Paarden hebben toch meteen door of je bang bent, hoe goed je het ook probeert te verstoppen. Door middel van ademhalings- en visualisatietechnieken proberen we jouw stresslevels al naar beneden te halen. Door te werken aan de band met je paard of eventuele problemen, helpen we jou en je paard dan weer aan dat extra beetje zelfvertrouwen. Als de angst toch heel diepgeworteld is, en je ziet dit niet meteen zitten met je eigen paard, dan kan er ook steeds gewerkt worden met één van mijn eigen, brave paarden.

Dagelijkse verzorging

Trailerladen,  bekappen, ontwormen, dierenartsbehandelingen, ... af en toe duiken hier wel eens problemen op, die gelukkig vaak makkelijk te verhelpen zijn.

Met behulp van R+ technieken maken we eerdere negatieve ervaringen terug positief. We geven je paard terug autonomie, waardoor hij niet het gevoel heeft machteloos te moeten ondergaan. Vanuit die keuzevrijheid bouwen we terug op. Waar het probleem zich ook stelde, door er met een nieuwe, positieve aanpak tegenaan te gaan, maken we er een hele andere ervaring van voor je paard.

Buitenrijden

Toen we enkele jaren terug ons boerderijtje kochten, werd ik instant verliefd op de bossen errond. Sinds ik mijn IJslandse merrie heb, ben ik hier steevast elk weekend, en vaak ook door de week te vinden.

Ik begeleid dan ook met veel plezier buitenritten op mijn bomproef, onverstoorbaar vikingpaardje, op aanvraag.

Academische rijkunst

Stap 2, is om al het goede dat je hebt opgebouwd in het grondwerk, ook door te zetten onder het zadel.

 

Cruciaal hier zijn de verfijning en timing van je hulpen, het werken aan een onafhankelijke zit, en het zoeken naar ontspanning in alle gangen.

Gezien ik mezelf hierin op dit moment nog bijschool, geef ik enkel basis rijlessen.

Trainen met R+

Werken met positieve bekrachtiging of positive reinforcement kan je paard en je relatie met je paard op verschillende vlakken vooruit helpen. Vooral op vlak van mentale balans is het een krachtige methode.

Eerst en vooral, door op een correcte en onderbouwde manier met voerbeloning-en te werken, zal je paard je training op een veel positievere manier opslaan in zijn geheugen dan wanneer je met druk werkt. Bij veel paarden schiet de motivatie om deel te nemen aan training dan ook pijlsnel omhoog.

R+ zet daarnaast ook heel sterk in op keuzevrijheid en autonomie. Door te accepteren wanneer je paard 'nee' zegt, en je training zodanig aan te passen dat hij wél mee wil doen, blijf je onder de stressdrempel en maak je van je training één plezierig spel. Veel paarden winnen daardoor enorm aan zelfvertrouwen en aan vertrouwen in hun mens.

Daarnaast is R+ ook een wetenschappelijk onderbouwde methode om eerdere slechte ervaringen te 'herconditioneren', met andere woorden: je maakt van alles wat 'slecht' is een nieuwe positieve ervaring, enerzijds door het lezen van kleine signalen, en je paard het gevoel te geven dat je luistert, anderzijds door het belonen met voer.

lessen met eigen paard, of met één van mijn paarden

Het jonge paard

In 2020 fokte ik zelf mijn eerste, eigen veulen. Het bleek één van de beste beslissingen die ik al maakte, maar ook een niet te onderschatten taak. Want hoe leer je zo'n jong en onbevangen dier om voetjes te geven, op de trailer te staan, om goed mee te wandelen of juist vastgebonden te staan aan een touw...?

Naast de basis het eerste jaar, kan je ook al zachtjesaan (!) beginnen met wat grondwerk om je paard voor te bereiden op de toekomst. Korte en makkelijke trainingsessies die je basisskills verfijnen geven je al een gigantische voorsprong voor als die kleine (of plots niet meer zo kleine) duts van je over een paar jaar zadelmak gemaakt moet worden. Zoals ze zeggen: goed begonnen is al half gewonnen!

Leer je paard lezen

De afgelopen jaren is er enorm veel onderzoek gebeurd naar de manieren waarop paarden communiceren. Het boek 'kalmerende signalen van paarden' van Rachaël Draaisma is hier een uitstekend voorbeeld van. Door hier goed op de hoogte van te zijn en dit mee te nemen in je trainingen, kan je veel subtieler trainen en vermijd je stress bij je paard.

Daarnaast hebben paarden ook heel verschillende karakters: introvert, extravert, met nood aan beweging of eerder energiebesparend. Door je trainingen af te stemmen op het karaktertype van je paard, help je hem of haar enorm vooruit.

lessen met eigen paard, of met één van mijn paarden

Schriktraining

Hoe je paard reageert op nieuwe dingen hangt vaak samen met zijn karaktertype. Staan ze stil en kijken ze? Springen ze weg? Draaien ze om en zetten ze het op een lopen of gaan ze in shutdown?

Veel klassieke schriktrainingsconcepten onderwerpen het paard aan een obtstakelparcours dat er heel leuk uitziet, maar in feite weinig plezierig of leerrijk is voor het gemiddelde paard. In mijn aanpak proberen we onder de stressdrempel te blijven, en het paard per individueel type te leren omgaan met vreemde objecten. Hiermee baseer ik me op rccent wetenschappelijk onderzoek waarin beschreven wordt hoe paarden juist leren.

Wil je meer weten?

Agenda

Kijk dan gerust eens hier voor de praktische informatie over lessen en cursussen

Contact

Ben je niet helemaal zeker? Stuur me een berichtje met je vragen en dan spreken we elkaar binnenkort

bottom of page